A szükséges nyersanyag, 4 főre:
1 l fehér bor
2 dl tejszín
Kristálycukor
Egész szegfűszeg
Egész fahéj
0.5 dl víz
4 tojás sárgája
Az elkészítés módja, fortélyai, fűszerezés
A fehérbort és a vizet feltesszük főzni, géz lapocskába rakunk egész fahéjat és szegfűszeget bekötjük, majd a levesbe tesszük (erre azért van szükség, hogy ha leves elkészült, akkor fűszereket könnyen ki tudjuk venni)
Ízlés szerint 2-3 evőkanál kristálycukrot is rakunk hozzá és ezzel forraljuk fel a leves alapját.
A tojások sárgáját kikeverjük a tejszínnel és egy kevés meleg levessel, így ha hozzáöntjük, nem kapja össze a tojást és a tejszínt.
Ezzel még egyszer jól átforraljuk .
A tálalás szokásai
Karácsonykor; szenteste színes kuglóffal fogyasztották
Ízlés szerint ki melegen, ki hidegen